Menu

Írja meg kérdését, és gerincterapeutánk két munkanapon belül válaszol Önnek. Szolgáltatásunk ingyenes, a legnagyobb örömmel és valóban szívvel-lélekkel nyújtunk segítséget, de mi is emberek vagyunk. Jól esik tehát, ha legalább egy szót kapunk válaszul, annyit, hogy "köszönöm"!

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy tanácsaink nem helyettesítik sem a személyes konzultációt, sem a szakorvosi vizsgálatot!

Pár hónapja szédülök, fáj a nyakam és néha bizsergés, zsibbadás van a karjaimban...

Jó napot kívánok! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy pár hónapja szédülök, fáj a nyakam, és a lapockám közötti rész, és néha bizsergés, zsibbadás van a karjaimban. Voltam nyaki MR vizsgálaton, IV-V ös csigolyámnál kopás van, meg a nyakigerincem van kiegyenesedve, és egy kis gerincferdülés. Kaptam gyógyszereket, voltam gyógytornán, de nem szüntette meg a panaszokat, csak átmeneti enyhülést hozott. Napközben pár óra után nagyon fáj a hátam, időnként a nyakam is, most bioptron lámpázom, meg cápaporc kapszulát szedek, és izomlazítót. Mivel lehetne megszüntetni a panaszaimat? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Hölgyem!

Nagy valószínűséggel a nyaki csigolyák kopása, illetve az állandósult helytelen testtartás miatt kialakult különféle egyéb nyaki deformitások okozzák panaszait. A nyakcsigolyák közt fut az az artéria, amely az agyba szállítja a vért. Az állandósult helytelen testtartás következtében a csigolyák mintegy "összetorlódtak", akadályozzák az artériában futó vér útját, így kevesebb vér jut az agyba, mint amennyi szükséges volna. Mindez gyakori fejfájáshoz, szédülésekhez vezethet. A kart beidegző ideg szintén a nyaki csigolyák mellől indul, s nagy valószínűséggel az artériához hasonlóan nyomás alá került a porckorongok ellapulása miatt. Ez okozza a kar zsibbadását. Ez a probléma több év, esetenként évtized alatt alakul ki a helytelen testtartás következtében, így nincs az a gyógyszer vagy kapszula, amely segíteni tudna rajta, főképp nem egy-két hét alatt. S, hogy mit lehet tenni ellene? Az első és legfontosabb lépés az, hogy egy gyógytornász/mozgásterapeuta segítségével derítse ki, pontosan mi vezetett a betegség kialakulásához. Lehet ez a helytelen ülés, előrehelyezett fejtartás stb. Miután a problémát azonosították, meg kell tanulnia megszüntetni a kiváltó okot, azaz például elsajátítani a helyes testtartást/ülést. Amikor ez megtörtént, ekkor és csakis ekkor van értelme belekezdeni bármilyen terápiába, ellenkező esetben - legyen akármilyen jó a terápia - amit délután javít az állapotán a tornával, azt az egész napos helytelen üléssel újra elrontja. Levele alapján valószínűsítem, hogy ez nem történt meg, hisz amint írja, pár órás ülés után nagyon fáj a háta. Szinte bizonyos vagyok abban, hogy továbbra sem helyes az a mód, ahogy ül, azaz mindennap tovább romlik a csigolyák állapota.
Ami pedig a terápiát illeti: az Ön számára megfelelő terápia mindenképp aktív. A passzív eljárások (gyógyszerek, kapszulák, bioptron lámpa) csupán tüneti kezelést biztosítanak, egy-két napig jobban érzi magát, azután visszatér a fájdalom, hisz a fájdalom kiváltó okát egyik sem képes megszüntetni. El kell, hogy keserítsem Önt, a hangzatos reklámok ellenére nincs az a kapszula, amelyik újra tudja építeni az elkopott porcot! Nem győzöm hangsúlyozni: a mozgásszervi problémák elleni egyetlen igazán hatékony fegyver a mozgásterápia. Ugyan írja, hogy volt gyógytornán, ám az nem derült ki számomra, hogy hány alkalommal, mint ahogy az sem, hogy azóta is végzi-e a gyakorlatokat, vagy sem. Általános gyakorlat, hogy a páciens elmegy egy jó esetben személyre szabott (sokszor azonban pusztán csak csoportos) gyógytornára heti egy alkalommal, majd egy-két hét után feladja azzal, hogy nem javult az állapota. Nos, egy sok-sok év alatt kialakult problémát nem lehet egyetlen szempillantás alatt, de még néhány hét alatt sem orvosolni. Hosszú hetek, hónapok kitartó, és mindennapos munkájára van szükség ahhoz, hogy Ön valóban tünetmentessé váljon.
Összességében tehát azt javaslom Önnek, hogy menjen vissza a gyógytornászhoz, akihez járt, vagy ha nem volt elégedett vele, keressen egy olyan szakembert, akihez bizalommal tud fordulni, aki valóban odafigyel Önre, és veszi a fáradságot, hogy megkeresse, és elmagyarázza Önnek a betegség kialakulásának okát, és azt, hogy mit tehet ellene. Sajátítson el tőle néhány alkalom alatt egy pár perces személyre szabott nyaki gerinctornát, majd végezze otthon minden nap, és legyen türelmes. Az első eredmények pár hét után jelentkezni fognak, de jó néhány hónap, valamint a kiváltó ok kiküszöbölése szükséges ahhoz, hogy tünetmentessé válhasson.

Üdvözlettel,
Feövenyessy Krisztina
alternatív mozgásterapeuta, Dorn-gerincterapeuta, gerinctréner

3-éve gerinc ferdülésem van... csigolya összecsúszás, kopás...

Jó napot! Olyan kérdésem lenne, hogy 3-éve gerinc ferdülésem van... csigolya össze csúszàs, kopàs.. most kb 2-hete rám jött haza fele a munkàból jövet a buszon,, bal arcomon egy 8-perces szédülés de azalatt észen voltam beszélgettem a kolégàmmal...elmentem az orvoshoz.. minden jó, ugy értve,hogy vérkép,EKG, cukor.. azt mondtàk hogy kimerültség.. stressz.. de azóta is nagyon fâj a nyakam.. mitől lehet ez?

Kedves Ny. Mónika!

Anélkül, hogy megvizsgálnám, sajnos csak általánosságokat tudok mondani, ráadásul nem is pontosan értem, mit ért az alatt, hogy a "...bal arcán egy 8 perces szédülés...". Abból indulok tehát ki, hogy volt egy szédüléses rohama, és azóta is fáj a nyaka.
Nos, a csigolya összecsúszás (ami a porckorongok lelapulását, folyadékvesztését jelenti) és a csigolyák közti ízületek kopása önmagában is indokolhatja szédüléses, fejfájásos tünetek jelentkezését. A nyaki szakaszon fut ugyanis az az artéria, amely az agyba szállítja a friss vért, ez felelős az agy vérellátásáért. A nyaki csigolyák kopásos degenerációi, a csigolyák "összecsúszása" részlegesen elzárhatja azt a járatot, ahol az artéria fut, így akadályozhatja az agy megfelelő vérellátását. Ha nem jut elegendő vér az agyba, komoly szédüléses rohamok fordulhatnak elő, s ahogy romlik az állapot, a szédülés egyre gyakoribb és hosszabb is lehet. A csigolyák degenerációjának jele a nyak merevsége, fájdalma is. Igen, valóban súlyosbítja az állapotot a kimerültség és a stressz, de önmagában nem vezet ilyen komoly tünetekhez, csak akkor, ha már együtt jár a nyaki csigolyák degenerációjával. Nagy valószínűséggel tehát ez lehet az Ön problémája is.
A nyaki gerincszakasz regenerációjának egyetlen igazán hatékony eszköze a mozgásterápia, enélkül sajnos nem valószínű, hogy javulna az állapota. A kezelés célja a porckorongok további dehidratációjának (lelapulásának) megelőzése, a porckorongok tartják ugyanis távol egymástól a csigolyákat. A mozgásterápia az Ön esetében a nyak speciális nyújtását, és a nyújtást követő erősítését illetve lazítását jelenti. Ezenkívül lágyrész manuálterápiával (triggerpont kezeléssel) fel kell oldani a vállöv és a nyak izomzatának feszüléseit, amelyek szintén akadályozzák a megfelelő anyagcserét, vérellátást.

Mielőbbi jobbulást kívánok!

Feövenyessy Krisztina
alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, lágyrész manuálterapeuta

11 és fél éves kislányomnál tavaly nyáron súlyos gerincferdülést diagnosztizáltak...

Tisztelt Hölgyem! A most 11 és fél éves kislányomnál tavaly nyáron súlyos gerincferdülést diagnosztizáltak. S alakú görbülete van, a lapockáknál jobbra, a medencénél balra görbül (25, ill. 15 "fokban"). Kislányom 2 évet úszott, komolyan néptáncol, heti 5 testnevelés órája van. Magas, 158 cm és 41 kg. Izmos, erős, kisportolt. 1,5 éve menstruál is. 1 éve Schrott tornára jár. Heti 2 alkalommal gyógytornásszal, más napokon otthon végzi egyedül a gyakorlatokat. Javasolja-e a Dorn módszert? összeegyeztethetőek-e a Schrottal? Van-e más javaslata? Várom válaszát.

A leírtak alapján a kislánynak ún. idiopathiás strukturális gerincferdülése van. Ilyen esetekben a gerincferdülés kezelésének legfőbb célja nem a ferdülés megszüntetése, hanem az ún. kompenzált állapot létrehozása. Hogy kicsit érthetőbb legyen, megpróbálom elmagyarázni a fenti cikornyás körmondatot:
A strukturális gerincferdülések oka mindig valamilyen csont szerkezeti deformitás. Ez azt jelenti, hogy a gerincet sajnos nem lehet visszaállítani eredeti, "egyenes" állapotába. Műtéttel lehet korrigálni valamelyest, ám - szerencsére - az a mértékű gerincferdülés, amely a kislánynál fennáll, nem indokolja a műtétet. Általánosságban a háti szakaszon 40 fokos, az ágyéki szakaszon 30 fokos ferdülést szoktak műtéttel korrigálni. A műtét egyébként számtalan igen komoly mellékhatással jár, ez az oka annak, hogy csak olyan mértékű gerincferdülésnél jön szóba, amely már szinte ellehetetleníti a normális életet.
Strukturális gerincferdülések esetén a legfőbb cél az, hogy a testnek a ferdülés miatt felborult statikáját a lehető legjobban helyreállítsuk, ellenkező esetben a gerincferdülés komoly mozgásszervi problémákhoz, idő előtti kopásokhoz, meszesedéshez, ízületi gyulladásokhoz vezethet. A kezelés legfontosabb eleme a gyógytorna, a mozgásterápia. Oly módon kell helyreállítani az izomegyensúlyt, hogy a fej a medence középvonalában helyezkedjen el, a vállak és a csípőtaréjok pedig egy szintbe kerüljenek. Ha ez megtörténik, létrejött az ún. kompenzált gerincferdülés.Szerencsére az esetek legnagyobb részében a karbantartott strukturális gerincferdülés nem romlik, tehát innen már csak az a feladat, hogy a "beteg" (bár a gerincferdülés inkább állapot, mint betegség) egész élete során megtartsa az elért helyes izomegyensúlyt.
Összefoglalva tehát: a fiatal hölgy valószínűleg remek kezekben van a gyógytornász kollégánál, és a leírtak alapján nem hiszem, hogy bármilyen más terápiára szüksége lenne. A Dorn-terápia az ő esetében nem hozna annyi hasznot, mint amennyi energiabefektetést igényel. Esetleg érdemes lehet a gyógytornát kinezio-tape-pel, vagy lágyrész manuálterápiával kiegészíteni, de ezt csak akkor tudnám megmondani, ha látnám a kislányt. Mindkét kezelés komoly segítség az izomegyensúly helyreállításában, amennyiben gyógytornával kombináljuk, de hangsúlyozom, hogy a terápia alapja a gyógytorna, minden más csak kiegészítő kezelésként jöhet szóba.
A kislány legfontosabb feladata pedig az, hogy akkor is rengeteget mozogjon majd (élete végéig), amikor a gyógytornának egyszer vége lesz. Az sem mindegy azonban, hogy hogyan és mit sportol. A néptánc remek mozgásforma, nyugodtan folytathatja, de szüksége lesz arra is, hogy a gerincét (illetve a gerincet stabilizáló izmokat) folyamatosan karbantartsa. Érdemes lenne minél hamarabb elkezdenie gerinctornázni, esetleg gerincjógázni. Utóbbit azért javaslom, mert jóval élvezetesebb és komplexebb hatású mozgásforma. Ha mindezt tudomásul veszi, pláne, ha örömét is leli a mozgásban, nagy valószínűséggel jó egészségben, és különösebb panaszok nélkül fogja élni az életét.

Jó egészséget kívánok Önöknek!

Üdvözlettel,
Feövenyessy Krisztina

Fokozódó derék, és alhasba sugárzó fájdalmaim vannak...

Tisztelt Gerincterapeuta! A lumbális részen a gerincem el van csavarodva ami egyre több panaszt okoz. Nem tudom mikor csavarodhatott el, jelenleg 49 éves vagyok. Tudnak-e segíteni rajtam? Fokozódó derék, és alhasba sugárzó fájdalnaim vannak. Zsibbad a farpofám, féloldalt a hasam, és a sarkam. Legújabban a vizelettartással is gondom van. Mit javasol, mit tegyek?

Kedves G. Tünde!

Látnom kellene a leleteit ahhoz, hogy pontos információval szolgálhassak. A derékba, alhasba sugárzó fájdalmak mindenképp a gerincoszlop lumbális szakaszának érintettségére utalnak, idegi összeköttetés (közös beidegzés) miatt sugárzik ide a fájdalom. A zsibbadás ideggyulladásra utal, ami ugyanennek az idegi összeköttetésnek köszönhető, de hogy pontosan mi okozza, azt csak a leletek birtokában tudnám Önnek megmondani. Legvalószínűbb az, hogy porckorongsérve van. A porckorong sérven az esetek túlnyomó részében kombinált konzervatív terápiával (mozgásterápia, fizioterápia) lehet segíteni, de sajnos a vizelet visszatartási probléma igen komoly tünet. Általában ha ennyire előrehaladott a deformitás, már csak a műtét segít, a konzervatív terápiák maximum a rehabilitáció időszakában jöhetnek szóba, főképp azért, hogy ne újuljon ki a betegség.
Első körben mindenképp keressen fel egy ortopéd szakorvost, mégpedig minél hamarabb! Ha az orvos azt mondja, hogy nincs szükség műtétre, az remek hír! Ez esetben ugyanis szinte bizonyosan tudunk segíteni Önnek konzervatív, tehát műtét nélküli terápiával!

Üdvözlettel,
Feövenyessy Krisztina

1 hete elfeküdtem a nyakam, fájdalomra ébredtem, ami felsugárzik a tarkóra...

...és a jobb vállon keresztül a karomba is. Diagnosztizált gerincsérvem van: a CV-VI magasságában kis körkörös előboltosulás látható, A CVI-VII mAGASSÁGÁBAN CENTRÁLISAN 7X2,5 MM-ES DISCUS HERNIA LÁTHATÓ. Ez a ventralis liqorteret szükíti minimális mértékben a myelont is comprimálja. Voltaren tabletta, voltaren krém és Mydeton izomlazítót szedek, de 1 hétnél tovább ugy tudom nem szabad. A fájdalom enyhitésére milyen tornát javasol?

Kedves Gy. Ilona!

A lábakba sugárzó fájdalom, zsibbadás valószínűleg a lumbális (deréktáji), vagy keresztcsonti csigolyákkal kapcsolatos problémákra utal. Lehet ez porckorong kitüremkedés vagy már kialakult sérv, de a jelek utalhatnak más gerincbetegségekre is. A bal láb esetében valószínűleg erősen nyomja a csigolyák közt kilépő ideget egy kitüremkedő porckorong, ez lehet az oka a nehézkes mozgásnak és fájdalomnak. A leírtak alapján ennél sajnos nem tudok többet mondani, mindenképp látnom kellene ahhoz, hogy konkrétabb információkkal szolgáljak. Azt javaslom, hogy semmiképp ne hanyagolja el a problémát! Magától nem fog elmúlni, és bármi is legyen az ok, egyre súlyosabb tüneteket fog okozni. Megfelelő terápiával azonban szinte bizonyosan csökkenthető, vagy akár el is mulasztható a fájdalom, sőt, maga a probléma is. Első körben egy állapotfelmérést javasolnék, s az ott tapasztaltaknak megfelelően tudunk tovább lépni.

Mielőbbi jobbulást kívánva, üdvözlettel,
Feövenyessy Krisztina

Mind ket lábam...

Mind ket lábam ugy érzem mint ha túvel szurkálnák bal labamon meg ugy erzem mint ha egy sulyt cipelnek derekam ég .

Kedves D. Lázárné!

A lábakba sugárzó fájdalom, zsibbadás valószínűleg a lumbális (deréktáji), vagy keresztcsonti csigolyákkal kapcsolatos problémákra utal. Lehet ez porckorong kitüremkedés vagy már kialakult sérv, de a jelek utalhatnak más gerincbetegségekre is. A bal láb esetében valószínűleg erősen nyomja a csigolyák közt kilépő ideget egy kitüremkedő porckorong, ez lehet az oka a nehézkes mozgásnak és fájdalomnak. A leírtak alapján ennél sajnos nem tudok többet mondani, mindenképp látnom kellene ahhoz, hogy konkrétabb információkkal szolgáljak. Azt javaslom, hogy semmiképp ne hanyagolja el a problémát! Magától nem fog elmúlni, és bármi is legyen az ok, egyre súlyosabb tüneteket fog okozni. Megfelelő terápiával azonban szinte bizonyosan csökkenthető, vagy akár el is mulasztható a fájdalom, sőt, maga a probléma is. Első körben egy állapotfelmérést javasolnék, s az ott tapasztaltaknak megfelelően tudunk tovább lépni.

Mielőbbi jobbulást kívánva, üdvözlettel,
Feövenyessy Krisztina


Régóta fáj a derekam, két oldala járás közben lezsibbad, rettenetesen fáj....

a diagnózis az volt, hogy enyhe meszesedés van alul a gerincemen. Járás közben lent a kereszt csont két oldalán zsibbadás érzek és erős fájdalmat. Ez az hosszan tartó álláskor is érzékelendő. Ha ülök, akkor a jobb felső combom fáj. 22 évig ülő munkát végeztem, mozgáshiány életet éltem. A háziorvosom azt írta elő, hogy fogyjak le a pocakomból, mert hogy annak a megnövekedésével rossz a testtartásom. Valóban megnőtt a testsúlyom, ami a pocakomra rakódott. Ezt próbálom koplalással leadni, de azt hiszem hogy mozgás nélkül nehéz lesz. Igen rossz lelkiállapotban vagyok a súlyom miatt és az állandó fájdalom miatt. 2012-ben jöttem el nyugdíjba, és azóta, bár ha visszagondolok előtte is voltak ilyen fájdalmaim. Üdvözlettel, I. Sándorné

Kedves I. Sándorné!

A meszesedés (mint ahogy a gerincproblémák általában) sajnos korunk betegsége. A helytelen tartás következtében az egymás felett álló csigolyákra erőteljes, természetellenes nyomás hat, amely túlterheli a porckorongokat, így ellaposodnak, folyadékot veszítenek. Az ellapulás következtében a csigolyák ízületi felszínei közelebb kerülnek egymáshoz. Az ízfelszínek érintkezésével járó fájdalom elkerülése érdekében a szervezet önvédelmi mechanizmusként meszet termel, hogy távol tartsa egymástól a két ízfelszínt. Tehát ez egy természetes folyamat, szervezetünk így védekezik a fájdalom ellen. A leírtak alapján az Ön esetében sajnos kialakult egy ördögi kör: az ülőmunkával járó folyamatos helytelen testtartás, illetve a mozgáshiány járult hozzá a betegség kialakulásához. Ezt súlyosbítja a megnövekedett testsúly, ami jelentős plusz terhet ró a csigolyákra, hisz a normálisnál nagyobb súlyt kell viselniük, ráadásul a testmozgást is akadályozza, így a túlsúllyal rendelkező emberek általában kevésbé aktívak. A fájdalom és a túlsúly végül pszichés problémákhoz vezetett, ami önmagában is nagyon szomorú, de ráadásul tovább súlyosbítja az állapotot. A depresszió ugyanis a testtartásunkon is változtat, és sajnos ismét csak a rossz irányba, a gerincet görbíti, a fejet előre tolja.
A keresztcsont környéki zsibbadás a lumbális (tehát deréktáji) 1-es, 2-es csigolyák érintettségére utal, a jobb felső comb fájdalma megerősíti ezt, hisz az idegi összeköttetés miatt ide sugárzik a fájdalom. Valószínűsítem (bár vizsgálat nélkül természetesen biztosat nem mondhatok) hogy a lumbális 1-2 csigolyák tájékán nagy mértékű a porckorongok ellapulása, így az összecsúszó csigolyák nyomják az onnan kiinduló idegeket, illetve az érzőideggel teli ízületi tokot.
Sajnos erre a problémára nem létezik más hatékony gyógymód, mint a mozgásterápia. A gyógyszerek, vagy passzív fájdalomcsillapító kezelések átmenetileg javítanak a fájdalmon, de a kiváltó ok továbbra is fennáll. Természetesen a személyre szabott mozgásterápia lenne ideális, egy olyan korrekciós mozgásprogram, amit a szakember kifejezetten az Ön problémájára állít össze. Ezt aztán néhány alkalmas "betanulás" után a későbbiekben otthon is végezheti napi 5-10 percben. Ha ezt nem engedheti meg magának, azt javaslom, hogy legalább heti két alkalommal járjon el csoportos gerinctornára! Ezen felül sétáljon minél többet a szabadban, lehetőleg egyenetlen erdei talajon, és lehetőleg minél gyorsabb tempóban! Legalább napi 30 perces intenzív mozgásra lenne szüksége ahhoz, hogy karban tudja tartani a gerincét, ráadásul a mozgás a súlyproblémákon is segít, sőt, a depresszióra sem ismerek jobb megoldást.

Mielőbbi jobbulást kívánva, üdvözlettel,
Feövenyessy Krisztina

Nagyon fájnak a vállaim...

Nagyon fájnak a vállaim már a felsőkarom is éjszaka arra ébredek a fájdalomra. A nyaki gerincem is fáj és ropog. Köszönettel K. Jánosné

Kedves K. Jánosné!

Nagyon nehéz látatlanban, ilyen kevés információ alapján tanácsot adni, így inkább általánosságban próbálok segíteni Önnek. Hogy hogyan és miért alakulnak ki a nyaki gerinccel kapcsolatos problémák, azt részletesen leírtuk ITT, érdemes tájékozódás céljából végigböngészni a leírtakat. Ha pontosan érti, mi okozza a fájdalmat, könnyebb lesz tenni ellene. Rengeteg hasznos tanácsot talál a "Terápia otthon" menüpont alatt is.
A vállak és a felkar fájdalmas érintettsége általában a nyaki gerincszakasszal kapcsolatos problémára utal, amelynek forrása valószínűleg valahol a nyaki 4-es és 5-ös és 6-os csigolyák tájékán található. A fájdalom ugyanis az idegi összeköttetés miatt erről a területről sugárzik ki a vállba és a felkarba . A recsegés, ropogás nagy valószínűséggel a már kialakult ízületi kopásnak, meszesedésnek köszönhető, ami bizonyos életkor felett és életforma mellett szinte természetes. A fájdalom azonban nem az. Érdemes lenne első körben felkeresni egy reumatológust vagy ortopéd szakorvost - főképp akkor, ha a fájdalom mellett zsibbadást is érez - hogy egy MRI vizsgálattal kiszűrje az esetleges porckorongsérvet. A diagnózis birtokában egészen bizonyos, hogy a szakorvos mozgásterápiát fog javasolni Önnek, hisz bármi legyen is a probléma, mindenképp csak a helyes tartás elsajátítása és a mozgásterápia jelent megoldást a betegségre. Addig azonban nem igazán érdemes belekezdeni a kezelésbe, amíg pontos diagnózis nincs a birtokában, hisz nincsenek általános eljárások, a terápia mindig személyre és betegségre szabott. A jó hír azonban az, hogy mindez szinte bizonyosan gyógyítható, vagy legalábbis tünetmentesíthető egyszerű mozgáskorrekciós programmal.
Érdemes tehát felkeresnie egy mozgásterapeutát (akár mi is várjuk szeretettel), néhány alkalmas egyéni foglalkozás során elsajátíthatja azokat a személyre szabott korrekciós gyakorlatokat, amelyeket a későbbiek során már otthon is folytathat. Ha hozzánk jelentkezik be, a kezelés során először a helyes testtartást kell elsajátítania, hogy a terápiával elért eredményeket ne rontsa le a későbbiekben azzal, hogy visszatér a régi kerékvágásba. Ezt követően speciális mozgáskorrekciós programot állítunk össze az Ön számára, amellyel megerősítjük a nyúlásra hajlamos, és nyújtjuk a gyengülésre hajlamos nyaki és háti felső izmokat. A terápia célja a felborult izomegyensúly visszaállítása, mert a nyaki gerincszakasz problémái szinte kivétel nélkül a helytelen fejtartásból következő izomegyensúly felborulás miatt alakulnak ki. Ha az izomegyensúlyt visszaállítjuk, a problémák valószínűleg meg is oldódnak. A terápia része lehet esetleg a fájdalomcsillapító szelektív ingeráram (TENS) kezelés, vagy az izomnyújtó és lazító triggerpont kezelés, de a pontos terápiás tervet mindig személyre szabottan állítjuk össze, így ebbe most nem merülnék bele mélyebben.
Weboldalunkon talál egy ingyenes, néhány perces nyaki gerinctornát ITT, amely bármilyen nyakprobléma esetén bátran végezhető. Amíg nem jut el mozgásterapeutához, javaslom, hogy akár naponta többször is végezze el a gyakorlatokat, bizonyos vagyok abban, hogy pár nap után már érezni fogja a torna jótékony hatását! Miután a torna nem személyre szabott, természetesen nem oldja meg a problémáit, de nagyon sokat javíthat, és segít átvészelni a köztes időszakot.

Mielőbbi jobbulást kívánva, üdvözlettel,
Feövenyessy Krisztina

Már több éve ropog a nyakam, ha forgatom a fejem...

A röntgen enyhe meszesedést mutatott ki, állítólag más probléma nincs. Fájdalmam nincs, de nagyon zavaró a ropogás,és aggódom is, hogy ha már 31 évesen így ropog a nyakam, mi lesz később. Mi lehet az oka a ropogásnak, és mit tehetek azért, hogy megszüntessem? N. László

Tisztelt N. László! A nyaki gerinc „ropogása” igen elterjedt jelenség, gyakran már tízen- huszonéves korban jelentkezik. A roppanó, kattogó hangok hátterében álló jelenségre több magyarázat is létezik, nincs tehát egységes álláspont. Az egyik lehetőség az, hogy az ízületi folyadékban lévő széndioxid buborékok szétpattanása adja a hangot. Egy másik elmélet szerint az ízületi felszínek kismértékű eltávolításával az ízületi tok mozgása okozza a roppanó hangot az ízületen belüli "vákuum" miatt. Akármelyik is legyen a kiváltó ok, amíg nem jelentkeznek egyéb kísérő tünetek - tarkótáji fejfájás, nyaki izmok merevsége vagy fájdalma illetve mozgásbeszűkülés – aggodalomra nincs oka.

A meszesedés a helytelen tartás következtében alakul ki. Az egymás felett álló csigolyákra erőteljes nyomás hat, a porkorongok ellaposodnak, az ellapulás következtében pedig a csigolyák ízületi felszínei közelebb kerülnek egymáshoz. Az ízfelszínek érintkezésével járó fájdalom elkerülése érdekében a szervezet önvédelmi mechanizmusként meszet termel, hogy távol tartsa egymástól a két ízfelszínt. A meszesedés hosszú távon sajnos komoly problémákhoz vezethet, beszűkölhet a mozgástartomány, az agy vérellátása romolhat stb.

Annak érdekében, hogy az állapotromlást megakadályozza, érdemes naponta 5-15 percet tornáztatnia a nyakát. Nem csak kampányszerűen, hanem élete végéig. A weboldalunkon ingyenesen letölthető rövid videóban kifejezetten a nyaki szakasz bemelegítésére, erősítésére és nyújtására szolgáló gyakorlatokat is talál, ezeket naponta végezze el. Mindemellett kulcsfontosságú a helyes testtartás elsajátítása, érdemes gyógytornász vagy jógaoktató segítségét kérni. A helyes ülőpozíció elérése és megtartása érdekében javaslom, hogy szerezzen be egy ék alakú ülőpárnát, és helyezze a székre, amelyen napközben ül. Mindezeken felül a rendszeres testmozgás elengedhetetlenül fontos egészsége megőrzése érdekében. Rendszeres, legalább heti 3 alkalommal végzett testmozgás nélkül semmilyen kezelés, terápia nem járhat tartós sikerrel.

 

Porckorongsérvvel műttessem-e magam, vagy sem?

2 éve fáj a derekam, nem folyamatosan, de időnként elviselhetetlen a fájdalom. A leletek szerint porckorongsérvem van. Az orvos műtétet javasol, de nagyon sok helyről hallottam, hogy a műtét elkerülhető. Önök szerint műttessem meg magam, vagy ne? KÖszönettel, H. Nándorné

Tisztelt H. Nándorné! Porckorongsérv leggyakrabban a hosszú éveken át tartó helytelen testtartás (állás, ülés) következtében alakul ki. A gerincszakasz homorulatának „eltűnésével” a csigolyák előre feszülnek, a köztük található porckorong deformálódik, egy idő után pedig kitüremkedhet, benyomódik a gerinccsatornába, és ott a szalagot, ideggyököt, gerincvelőt, vagy a gerincvelő burkát nyomni kezdi.

A már kialakult porckorongsérv kezelésére több lehetőség van. Elsőként érdemes kiiktatni azokat a tényezőket, amelyek a porckorongsérv kialakulásához vezettek (helytelen testtartás, mozgáshiány, helytelen, az állapotnak nem megfelelő mozgásforma stb.), majd ezt követi a speciális mozgásprogram, mozgásterápia. Az esetek döntő többségében e kettő eredményre vezet, azaz tünetmentes állapotot lehet elérni műtét nélkül is. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a betegség előrehaladottsága miatt a mozgásterápia már nem elegendő a gyógyuláshoz. Nos, ez esetben sajnos nem marad más megoldás, mint a műtét. Azt azonban tudnia kell, hogy a műtét nem helyettesíti a mozgásterápiát. Amennyiben szeretné, hogy a betegség ne újuljon ki a műtétet követően, a helyes testtartás elsajátítása és a mozgásterápia elengedhetetlen az Ön számára (is).

Azt javaslom tehát, hogy mielőtt műtétre szánná el magát, konzultáljon legalább még egy szakorvossal! Főképp akkor, ha jelenlegi orvosa ez idáig nem küldte Önt mozgásterapeutához, gyógytornászhoz!

 

Több mint 10 éve járok csontkovácshoz (yumeiho masszázs)

Szinte minden nap fáj a derekam. Főképp reggel, ébredéskor érzem, ha felkelek és mozgok, javul, sőt el is múlik. Ugyanakkor szinte napról-napra erősebb a fájdalom. A ct semmiféle elváltozást nem mutatott ki. Rendszeresen mozgok (futok), és kéthetente járok csontkovácshoz (yumeiho masszázsra), mégsem javul az állapotom. Olvastam a honlapjukon, hogy a csontkovácsolás akár káros is lehet. Kissé elbizonytalanodtam, hogy jót tesz-e nekem a csontkovácsolás. Általánosságban milyen életmódváltást, kezelést javasolna annak érdekében, hogy javuljon az állapotom? N. Gergely

 

end faq

{accordionfaq faqid=accordion3 faqclass="lightnessfaq defaulticon headerbackground headerborder contentbackground contentborder round5"}

 

Tegye fel kérdését!

Weboldalunk az oldal működése és a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ (cookie), ahogy minden korszerű weboldal. Itt engedélyezheti vagy letilthatja a sütik használatát. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a sütik tiltásával bizonyos funkciók nem vagy nem megfelelően fognak működni!